Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

Kendine zarar vermek

kibir bizi yanıltabilir bir duygu ama gerekli yerlerde işlevsel ve bencillikse bazen kendinden olanı bile görememenizi sağlayan kör bir duygu onun yerine ben-merkeziyetçilik kullanalılabilir.

A a hayır. Budizm ile alakası yok mükemmele ulaşabilmek için Duygular terk edilmemeli. Ben Umutsuzluğu bile sevmem ama bazen gerekli oluyor çünkü insanın bazen kendisini ayağa kaldırması için gerekli. Aslında bu duygu yönetimin bize daha düzenli yaşamın getirebileceğini gösteren bir durum.
fazla ayrıntılara girip boğuluyorsunuz, kibir bencillik Tanrı/çalarda varmı? soruyorum size varmı? neden Tanrı/çalarin yolundan sapayım Tanrı/çaların tasvip etmediği bir yola girerek, altbeyin hayvani beyin hayatta kalmak için zaten bu işlevi görüyor, ama bazıları hayatlarından feraget ediyor, mesala evladı için yeter ki evlâdım yaşasın ben öleyim diyen insanlar yokmu ? var ne oldu kibire kibir yok oldu, lütfen çok böyle felsefeye girdiğinizi zannediyorsunuz, lakin pusulayı şaşırıyorsunuz, insan kibire ihtiyacı yok, insan dediğin varlık zaten egoist özünde insan bunu aşması lazım bence, böyle bir tartışmada beni yerden yere vurabilirsiniz

Benim bencillik görüşüm daha ziyade kişinin kendisini sevmesi, övmesi ve göstermesiyle ilgili; bir nevi egoizm, ben-cil olma durumu. Ayarını kaçırmamak gerek fakat 100.000 makale yazmış dahi bir profesörün de "Benim de iki üç makale yazmışlığım vardır ya, heheh..." gibi davranması uygunsuz kaçıyor, o yüzden insan kendi yaptığı şeyi olduğu gibi söyleyip makul derecede üstünlük duygusuna kapılabilir diye düşünüyorum. Çünkü bu olmadığı zaman 100.000 makale yazmış dahi profesör arada kaynarken ağzı güzel laf yapan devlet onaylı ilkokul mezunu adam ödüller alıp işinin ehli kabul ediliyor. Bu olmamalı, ülkemizin sorunlarından biri de bu.

O basit bir örnekti sadece, tasvip ettiğim bir şey değil; duygular ruhun dışa vurması için iyi bir araçtır. Mesela güçlü ruha sahip ve güler yüzlü olan insanların çevreye de mutluluk saçtığını görebiliriz. Umutsuzluk da öyle, hatta özellikle umutsuz insanların olduğu ortamlarda en umutlu kişiler bile hafif sendeliyor; kendim de geçmişte bu tarz dönemlerden geçmiştim. Duygular terk edilmemeli ama buna karşın insan duygularına tam kontrol sağlayabilmeli, boşluk meditasyonunun amacı da bu. Lafta kolay, icraat de zor bir mesele fakat hepimizin ustalaşması gerekiyor.
Diplomayla ünvanla olmuyor, nasıl ki arabayı ehliyet kullanmıyorsa, ona bakarsanız kadınlarında ehliyeti var fakat bazen trafiği birbirine katıyorlar, ben ünvana bakmam hacı icraata bakarım, akıllı düşünene kadar deli dereyi geçer, prof neye göre prof lütfen şu beyninizdeki tabuları yıkın artık, söyleyen bilmez bilen söylemez, bu lotustur anlamak için feraset lazım, insanlık bu gün yahudilerin elinde oyuncaksa bunun müsebbibi okumuş insanlardır, madem o kadar okudunuz profsunuz insanlığa ne yararınız oldu ? ben okuyamamış insanın her yaptığını doğru bulurum o bilgisizliğinden yanlış yapıyor derim, fakat profun yaptığı hata değil kötülüktür o zaman o diplomayı yırtıp atacak,konteynirden çöp toplasin çünkü layık olduğu odur,

Benim bencillik görüşüm daha ziyade kişinin kendisini sevmesi, övmesi ve göstermesiyle ilgili; bir nevi egoizm, ben-cil olma durumu. Ayarını kaçırmamak gerek fakat 100.000 makale yazmış dahi bir profesörün de "Benim de iki üç makale yazmışlığım vardır ya, heheh..." gibi davranması uygunsuz kaçıyor, o yüzden insan kendi yaptığı şeyi olduğu gibi söyleyip makul derecede üstünlük duygusuna kapılabilir diye düşünüyorum. Çünkü bu olmadığı zaman 100.000 makale yazmış dahi profesör arada kaynarken ağzı güzel laf yapan devlet onaylı ilkokul mezunu adam ödüller alıp işinin ehli kabul ediliyor. Bu olmamalı, ülkemizin sorunlarından biri de bu.

O basit bir örnekti sadece, tasvip ettiğim bir şey değil; duygular ruhun dışa vurması için iyi bir araçtır. Mesela güçlü ruha sahip ve güler yüzlü olan insanların çevreye de mutluluk saçtığını görebiliriz. Umutsuzluk da öyle, hatta özellikle umutsuz insanların olduğu ortamlarda en umutlu kişiler bile hafif sendeliyor; kendim de geçmişte bu tarz dönemlerden geçmiştim. Duygular terk edilmemeli ama buna karşın insan duygularına tam kontrol sağlayabilmeli, boşluk meditasyonunun amacı da bu. Lafta kolay, icraat de zor bir mesele fakat hepimizin ustalaşması gerekiyor.
İşte bu ben-merkeziyetçilik oluyor ama profesör durumu ise insanın tamamen duruşu ile alakalı bu bencillik veya kibir değil. Bu otoreti ve statüyü yerinde kullanabilmek.

Kesinlikle öyle.

fazla ayrıntılara girip boğuluyorsunuz, kibir bencillik Tanrı/çalarda varmı? soruyorum size varmı? neden Tanrı/çalarin yolundan sapayım Tanrı/çaların tasvip etmediği bir yola girerek, altbeyin hayvani beyin hayatta kalmak için zaten bu işlevi görüyor, ama bazıları hayatlarından feraget ediyor, mesala evladı için yeter ki evlâdım yaşasın ben öleyim diyen insanlar yokmu ? var ne oldu kibire kibir yok oldu, lütfen çok böyle felsefeye girdiğinizi zannediyorsunuz, lakin pusulayı şaşırıyorsunuz, insan kibire ihtiyacı yok, insan dediğin varlık zaten egoist özünde insan bunu aşması lazım bence, böyle bir tartışmada beni yerden yere vurabilirsiniz
Egoizm aşılamamaz. Egoizm insanın kendisini hayatta başrol yapmasıdır. Ama herkesin belirttiği gibi kibir değil. Ayrıca bana niye çemkiriyorsunuz ? Evlad sevgisinin ne olduğunu ben bilemem ki benim babalık vasfı diye birşey doğamda yok ama evet var da bunun kibirli alakası yok ki bunun sevgi ve bencillik ile alakası var.

Gerekli yerlerde kibir işlevsel olur mesela kibir insanın düşüne sebep olabilir ve bu da insanın kendisi üzerine düşünmesini sağlar. Yani buna sebebiyet veren bir araçtır.

kendinizi yerden yerebilecek bir tartışmaya girmezsiniz yani bilginiz olmadığı bir yerde fikrinizi de beyan etmezsiniz ve böyle zarar görmemizsiniz ? Sonuçta söz gümüş ise sessizlik altındır.

Egoizm aşılamamaz. Egoizm insanın kendisini hayatta başrol yapmasıdır. Ama herkesin belirttiği gibi kibir değil. Ayrıca bana niye çemkiriyorsunuz ? Evlad sevgisinin ne olduğunu ben bilemem ki benim babalık vasfı diye birşey doğamda yok ama evet var da bunun kibirli alakası yok ki bunun sevgi ve bencillik ile alakası var.

Gerekli yerlerde kibir işlevsel olur mesela kibir insanın düşüne sebep olabilir ve bu da insanın kendisi üzerine düşünmesini sağlar. Yani buna sebebiyet veren bir araçtır.

kendinizi yerden yerebilecek bir tartışmaya girmezsiniz yani bilginiz olmadığı bir yerde fikrinizi de beyan etmezsiniz ve böyle zarar görmemizsiniz ? Sonuçta söz gümüş ise sessizlik altındır.
Günaydın babamı dedim size insansınız hiçmi kalbinizde merhamet yok, insanlara doğaya hayvanlara karşı, insan olmdk için baba olmak gerekmez, baba değilsiniz diye bu kadar havalı olmayın lütfen, çok yüksekten uçmayın, baba değilsiniz siz insansınız, sevdiğiniz biri içindemi fedakarlık yapmazsınız

Günaydın babamı dedim size insansınız hiçmi kalbinizde merhamet yok, insanlara doğaya hayvanlara karşı, insan olmdk için baba olmak gerekmez, baba değilsiniz diye bu kadar havalı olmayın lütfen, çok yüksekten uçmayın, baba değilsiniz siz insansınız, sevdiğiniz biri içindemi fedakarlık yapmazsınız
Belirli derecede evet ama bir başkası yaşasın diye kendimi öldürtücek değilim ya da başka birşey. Ben insanları müslüman, hristiyan, yahudi, zevist, felsefi, sevdiklerim ve sevmediklerim olarak ayırır ve davranışlarım bunlar arasında bile onların kişisine göre değişir. Burada havalı olan kimse yok. Kanatlarım yok uçamam zaten. Buradaki asıl soru şu sevdiğim insanlar benim için fedakarlık yapar mı? Zannetmiyorum. Denemeden bilinmez ama bu böyle diye benim fedakarlık yapacağım anlamına gelmez.

Belirli derecede evet ama bir başkası yaşasın diye kendimi öldürtücek değilim ya da başka birşey. Ben insanları müslüman, hristiyan, yahudi, zevist, felsefi, sevdiklerim ve sevmediklerim olarak ayırır ve davranışlarım bunlar arasında bile onların kişisine göre değişir. Burada havalı olan kimse yok. Kanatlarım yok uçamam zaten. Buradaki asıl soru şu sevdiğim insanlar benim için fedakarlık yapar mı? Zannetmiyorum. Denemeden bilinmez ama bu böyle diye benim fedakarlık yapacağım anlamına
Sen banada çok kızıyorsun, çünkü fikirlerimiz farklı insanların hoşlandığı şeyler farklı olabilir kimi elma sever kimi armut herkedin zevki farklı, benimde kendi çapımda bilgim var az çok,

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Shaitan

Back