Welcome to our New Forums!

Our forums have been upgraded and expanded!

Sicim Teorisi

zxo

New member
https://ancient-forums.com/viewtopic.php?f=24&t=63294

Esenlikler. Yukarıda bağlantı adresini verdiğim tartışmada bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Sicim teorisine göre üst boyuttaki varlığın alt boyuta müdahale etmesi, üst boyuttan gelmiş varlığa herhangi bir etkide bulunamaz. Örneğin bir kağıt üzerinde potansiyel olarak var olan en güçlü varlık olsun. 3. boyutta yaşayan bir varlık olarak, basit bir insan bile o kağıdı buruşturup yakarken kağıdın içindeki güçlü varlığın etkisine maruz kalmaz.

Tanrıların da aynı şekilde daha aşağı boyutlarda herhangi bir eylemi yapmak için birisini görevlendirmesinin nedeninin, onlara zarar gelebilmesi olasılığı bilime uygun değil. Sicim teorisine göre daha üst boyutlarda bulunan varlıklar alt boyutlardaki herhangi bir varlıktan herhangi bir olasılıkta etkilenmezler.

Bu bağlamda gerçeğin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum ama başaramıyorum. Yardım eder misiniz?

zxo said:
https://ancient-forums.com/viewtopic.php?f=24&t=63294

Esenlikler. Yukarıda bağlantı adresini verdiğim tartışmada bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Sicim teorisine göre üst boyuttaki varlığın alt boyuta müdahale etmesi, üst boyuttan gelmiş varlığa herhangi bir etkide bulunamaz. Örneğin bir kağıt üzerinde potansiyel olarak var olan en güçlü varlık olsun. 3. boyutta yaşayan bir varlık olarak, basit bir insan bile o kağıdı buruşturup yakarken kağıdın içindeki güçlü varlığın etkisine maruz kalmaz.

Tanrıların da aynı şekilde daha aşağı boyutlarda herhangi bir eylemi yapmak için birisini görevlendirmesinin nedeninin, onlara zarar gelebilmesi olasılığı bilime uygun değil. Sicim teorisine göre daha üst boyutlarda bulunan varlıklar alt boyutlardaki herhangi bir varlıktan herhangi bir olasılıkta etkilenmezler.

Bu bağlamda gerçeğin ne olduğunu anlamaya çalışıyorum ama başaramıyorum. Yardım eder misiniz?
Bahsedilen boyut kavramı aslında ruhani, fiziki değil. Yoksa tanrılar başka fiziksel düzlemde yaşamıyorlar.

zxo said:

Esenlikler,

Önceklikle Sicim teorisi denen matematiksel zihin egzerzisinin bırak kanıtlanmış olmayı, deneyle gözlemlenebilme İHTİMALİ olan tek bir öngörüsü bile yok. Bu da asla kanıtlanamayacağı anlamına geliyor, en azından gözlmleneiblir bir öngörüleri olana kadar.

Siz ise bu teoriyi alıp gerçekmiş gibi kabul edip üstüne bir de ruhani boyut kavramıyla sicim teorisinde bahsedilen boyutla aynı tutup yorum yapmışsınız. Yapmayın.

Sonrasında, sicim teorisi bırak kanıtlanmayı kabul edilebilir bir fizik teorisi olmayı, kendi içinde bile tutarlı bir matematiği yok.
Bu teoride bahsedildiği gibi her şeyin yapısı titreşen küçük sicimler tarafından oluşturuluyor olabilir mi? Pek sanmıyorum.
Deney veya gözlemle knaıtlanabilecek daha tutarlı matematiksel zırvalıklardan ibaret olmayan bir teori oluştulursa bu kou hakkında, belki.

En başta matematiksel zihin egzersizi dememin sebebi de buydu. Ne kadar büyük potansiyel taşıyan, matematiksel olarak sağlam veya mantıklı bir fizik teorisi oluşturusanız oluşturun, bu teoriyi deney veya gözlemle kanıtlayabilecek ya da yanlışlayamayacaksak, bu teori sadece matematiksel bir zırvadan öteye gidemez. En fazla matematikçiler için ilham kaynağına falan dönüşür, ki matematikte ayyakkabı bağcığından bile ilham alınabiliyor. Ya da sadece matematiksel bir zihin egzersizi olur.

Peter Woit'in Not even wrong adlı bir kitabı var sicim kuramının zırvalığı hakkında, okumanızı tavsiye ederim. Hadi diyelim ingilizceniz çok kötü, Lee Smolin'in Fiziğin krizi adında türkçeye çevrilmiş bir kitabı var onu okuyabilirsiniz. Sanırım smolin yahudi soyadıydı yani adam yahudi muhtemelen o yüzden ingilizceniz varsa ilk önerdiğimi okuyun.

Ha bu arada, sicim teorisinde emeği geçenlerin çok büyük çoğunluğu yahudi. Hatta büyük patlama teorisinde bile daha az yahudi vardı. Yahudiler sicim teorisinin kruluş aşamalarında ve devamında baya bir yığılmış.

Al Jilwah: Chapter IV

"It is my desire that all my followers unite in a bond of unity, lest those who are without prevail against them." - Shaitan

Back