2-3 yaşından beri düzenli resim çizen ve 8-9 sene de Güzel Sanatlar eğitimi almış bir resim öğretmeni olsam da atanmış değilim, zaten rastgele insanlardan ziyade Zevist öğrencilere bir şeyler öğretmek tercihimdir. Gerçek bir öğretmen-öğrenci şeklinde size gösteremeyeceğim için ve resim gibi görsel bir olgu da gösterilmeden, sadece okuyup yazılarak bir dereceye kadar anlatılabileceği için ne kadar yardımcı olabilirim bilmiyorum ama kısaca bir kaç şey belirtebilirim.
Öncelikle referans fotoğraf olarak gördüğünüz her şeyi çizmeyin, mesela bir portre çizeceksiniz fakat o portre polygonal şekillerden meydana geliyor ve buna dikkat etmezsek Toy Story'deki patates adama benzeyen tipler çıkıyor kalemimizden. Size tavsiyem ilk başta 3D şekiller çizerek el alıştırması yapmanız, ardından karikatürize edilmiş yüzler ve vücutlar çizmeniz. Mesela anatomi bilmek çok iyi bir şey, bunu çizmek de öyle fakat anatomiyi fizik kurallarına uygun şekilde deforme etmeyi bilen kişi 10-0 öne geçer. Mesela ben Güzel Sanatlar sınavında göbeği kemerinden taşan figürler çizmiştim, herkes sırık gibi anatomik figürler çizince benim figürlerim göze çarptı elbette ve fazladan puan kaptım/kazandım.
Belli bir noktaya gelince 10-20 tane çizim Sanatçısı bulup onların resimlerini inceleyin, kopya edin, kafanızdan çizmeyi deneyin, fakat kendi içinizden gelen bazı şeylere de saygı duyun. Bu sayede kendi tarzınızı bulursunuz.
Hem referans alarak çizim kopya edin hem de kendi kafanızdan resimler çizin, dengede tutun bunu yoksa bir yerde kayışın koptuğunu hissediyorsunuz.
Kendinizi başkalarıyla karşılaştırıp başka insanların tekniklerinden kendinize bir şey katma ihtimaliniz var, fakat bu karşılaştırma işinin cıvkını çıkarmayın yoksa üzülen siz olursunuz.
Daha fazla şey öğrenmek isteyen özelden ulaşabilir fakat şu sıralar meşgulüm, hemen yanıt veremezsem üzgünüm; küsmeyin
View attachment 7539